چگونه شنونده خوبی برای کودکم باشم؟
![](https://minaatefi.com/wp-content/uploads/2023/02/shenavandeh-bodan-kodak.jpg)
آیا او شنیده می شود؟
اگر شما با شور و هیجان بخواهید اتفاقاتی که در طول روز برایتان افتاده را با همسر خود در میان بگذارید و همسر شما بعد از اینکه صحبتتان تمام شد هیچ عکس العملی نشان ندهد و خود را مشغول چک کردن گوشی موبایلش کند چه احساسی پیدا میکنید؟ فقط پیشنهادی که دارم این است که سعی کنید با آرامش برخورد کنید و به حفظ کانون خانواده بیندیشید.
حالا تصور کنید کودک شما از مدرسه آمده و همینطور که لباس هایش را عوض میکند و از شدت فشار مثانه این پا و اون پا میشود ولی با شور و شوق برای شما تعریف میکند که در مدرسه چه اتفاقاتی افتاده و شما به جای اینکه به صحبت هایش توجه کنید و مشغول کارکردن در آشپزخانه هستید سرش داد بزنید که مگر نگفتم هروقت از مدرسه می آیی دست و صورتت را بشور و لباس هایت را عوض کن، تا قوانین خانه را عملی نکنی به حرفت گوش نمیدهم.
حالا به گفتگو های خود با فرزندتان دقت کنید آیا کودک شما به حرف های شما به درستی گوش میدهد؟ آیا دستوراتی که شما به او می دهید را آنطور که میخواهید انجام می دهد؟
یک لحظه به این موضوع فکر کنید که آیا شما زمان هایی که فرزندتان در حال صحبت کردن است، واقعا به او گوش می دهید؟
مهارت گوش دادن وشنیدن
کودکان آینه ی تمام نمای رفتار پدر و مادر خود هستند و رفتار پدر و مادر خود را تقلید میکنند و از آنها الگو میگیرند پس اگر الگوی مناسبی در این راستا نیستید به شما پیشنهاد میدهم در اولین قدم روی این مهارت خود کار کنید و خود را به این مهارت مجهز کنید.
مهارت گوش دادن و شنیدن ( شنونده فعال بودن ) یکی از مهارت های مهم در ساختن یک ارتباط موثر و سالم است که به کمک آن میتوانیم بسیاری از مشکلات اساسی زندگی روزمره مثل دلخوری ها و سوء برداشت ها را رفع کنیم و از این طریق میتوانیم ارتباط خود را علاوه بر با کودک خود، با اعضای خانواده، دوستان و همکاران هم تقویت کنیم.
اگر این مهارت را کسب کنیم
اگر ما به این مهارت مجهز شویم کودک ما این پیام را دریافت میکند که در محیطی امن قرار دارد و میتواند بدون ترس از قضاوت شدن و مسخره شدن، مهارت ها، توانایی ها، استعدادها و احساساتش را بروز دهد در نتیجه به رشد اعتماد به نفس و عزت نفسش کمک می کند و ما تبدیل به یک پدر و مادر امن برای او میشویم.
کسب مهارت گوش دادن و شنیدن
کسانی این مهارت را دارند که کلمات و گفته های کسی که صحبت میکند را می شنود و درک صحیح و درستی از آنها دارد. این یک مهارت است و اگر تا قبل از این مجهز به این مهارت نبودید آگاه باشید که نیاز به تمرین تکرار دارید
گام های کسب مهارت
- خودآگاه باش: گام اول در کسب هر مهارتی این است که بر رفتار خود آگاه باشیم مثلا زمانی که کودک ناراحت از این است که چرا همکلاسی اش مدادرنگی هایش را بدون اجازه برداشته و نیاز دارد که ما ما صحبت کند به جای اینکه همزمان برنامه تلویزیونی میبینیم و به حرف های او هم گوش میدهیم، آگاه باشیم که من میخواهم به یک شنونده فعال برای کودکم تبدیل شوم.
- متمرکز باش: زمانی که کودک شما در حال صحبت کردن با شماست هر عاملی که حواس شما را پرت میکند مثل تلویزیون، گوشی موبایل و هرعامل حواس پرتی دیگر را کنار بگذارید و متمرکز به حرف های او باشید و هر کجا متوجه منظور کودک خود نشدید از او بخواهید جمله اش را دوباره تکرار کند
- فقط گوش کن: زمانی که کودک شما درحال صحبت کردن است اجازه دهید که صحبتش را کامل کند و از پریدن وسط صحبتش یا در ذهن ود به دنبال جواب گشتن پرهیز کنید. این کار شما باعث می شود کودک حس ناامنی بگیرد و اگر حس همدلی بین شما در حال شکل گیری است از بین می رود.
- مشتاق باش: با کودک خود ارتباط چشمی برقرار کنید و گاهی با نشانه های غیر کلامی و کلامی به او نشان دهید که صحبتش را می فهمید. میتوانید لبخند بزنید، سر تکان دهید و کلمات و عباراتی که احساسش را در آن لحظه تایید میکند استفاده کنید.
- بازگو کن: زمانی که صحبت کودکتان تمام شد هر آنچه از حرف هایش برداشت کرده اید را بازگو کنید مثلا به کودک خود که میگوید از ارتا بدم می آید چون مداد رنگی هایم را بدون اجازه برداشت بگویید فکر میکنم به خاطر اینکه ارتا بدون اجازه مداد رنگی هایت را برداشته از دستش ناراحتی و دوست داری هروقت می خواهد از مداد رنگی هایت استفاده کند از تو اجازه بگیرد.
با این کار کودک شما متوجه میشود که صحبتش شنیده و درک شده است.
دیدگاهتان را بنویسید